Административно устройство

Храм „Свети великомъченик Пантелеймон“ е част от московското подворие в България и се явява втори храм.

Кратка история

Храмът е основан от войници и офицери от т.н. бяла армия (армията на генерал Вранглер), които намират убежище в България след гражданската война в Русия през 1917-1921 година. Храмът е осветен през 1923 г. в двора на Руския военно-инвалиден дом и е първият в България специализиран храм. 

Храмът обслужва болничното заведение, където са настанени руските военно инвалиди. Това е и причината да бъде боядисан в светло синьо – болничните цветове на руската имперска армия.

През 1953 година храмът е предаден на Българската православна църква. От 1977 година храмът отново е върнат под духовното ръководство на подворието. От този момент той е с особен статут на съвместно ползване и управление.

Настояще

Сегашното ръководство на подворието на московския патриарх в България, в лицето на архимандрит Филип (Васильцев), полага усилия храмът да възвърне предишното си благолепие и да възстанови духовния живот.

Постепенно храмът привлича вярващи от околните квартали, които умножават паството.

Може да следите развитието на усилията ни в в секцията новини, сайтът на подворието, както и в нашата страница във Фейсбук.