История на иконата

Иконата на св. вмчк. Пантелеймон е изписана в  Атон – Света Гора, Гърция от схийеромонах Лука от манастира „Ксенофонт“, през 2017 г. по молба на архимандрит Филип (Васильцев) настоятел на Московсото подворие в София.  Тя е точно копие на чудотворна икона от 14 век.

 По молба на Българския патриарх Неофит с писмо до игумена на манастира „св. Пантелеймон“, архимандрит Евлогий и манастирското братство и със съдействието на г-н Андрей Кристов председател на Балканското Атонско Сдружение. С решение на Свещения Двоен Кинотис от 30. 06.2017 г. на Света Гора – Атон, Гърция се разрешава честната глава на великомъченика да напусне пределите на манастира „св. Пантелеймон“ и да се отправи за поклонение в България  в дните от 26. 07 .- 03.08. 2017 г. Икона придружава  мощите /честната глава / на св. вмчк. Пантелеймон в България, след което остава завинаги в храм „св. вмчк. Пантелеймон“ в кв. Княжево, София.

 Чудото с Янис Панополус

 сНо сужейки Богу, приготви се за изпитания! Заместник-председателят на Управителния Съвет Йоанис Панопулос заболя сериозно преди тези мероприятия, но Милосердеца го помилва. Ето и неговото лично свидетелство:

„От три месеца правя изследвания за открит проблем с белите ми дробове. Направиха ми всичките най-съвременни изследвания (спирометрия, ядрено-магнитен резонанс и др.) и на 28.06.2017 г., специалистите от болницата „Папагеоргиу” ми сложиха диагнозата, че съм болен от фиброза на белия дроб. Не ми предложиха никакво лечение, като ми казаха само да отида след 6 месеца на контролен преглед, а изгледите за развитието на болестта не бяха въобще  добри. На 10 юли отидохме на Света Гора-Атон и се поклонихме в свещен манастир Пантелеймон пред Честната Глава  на Свети Великомъченик и Целител Пантелеймон, както и пред чудотворното копие на икона на светеца, изписана в свещен манастир Ксенофонт. 

Picture

На снимката от ляво на дясно: архимандрит Алексей игумен на манастира „Ксенофонт“, Янис Панополус и Андрей Кристов.
Игуменът на обител Ксенофонт старец Алексей се помоли за моето здраве и аз се причастих на 11 юли в манастира. На 12 юли отидох при друг пулмолог от болоницата „Папаниколау”. Той видя  същите изследвания, въз основа на които ми бе поставена горната диагноза и след щателно ново обследване и повторни изследвания определи,  че аз нямам фиброза на белия дроб, а само възпаление. Аз не можех да повярвам, че милостивия Бог чрез Неговия  Свети Целител Пантелеймон помогна на мен грешния и ме изцели от заболяване с много тежък изход.“

Янис Панополус, заместник-председател на УС на Балканско Атонско Сдружение
 
Снимки и текст: Балканско Атонско Сдружение.