СЪОБЩЕНИЕ

На 21 юни, петък от 10:00 ще се извърши почистване на руския парцел на Княжевските гробища.

Църковното настоятелство приканва всеки, който желае може да помогне.

Възнесение Господне в Дом за възрастни хора с деменция-княжево

След празничната св. литургия, беше отслужен за здравето на служителите и боледуващи хора с деменция водосвет от прот. Димитър Тухчиев. Домът е последен пристан и място за утеха на тези Божии създания, който Бог не е забравил. Всяка година със съдействието на управителя на дома г-жа Ангелина Георгиева на по-големите християнски празници се извършва благодарствена служба за измолването на Божията благодат.

Преполовение

Всяка една неделя след Възкресението се именува според полагаемото за четене Евангелие. Между Великден и Възнесение са Томина неделя, неделя на Жените-мироносици, на Разслабления, на Самарянката, на Слепия. Друг важен празник, на който обаче малко се обръща внимание, се празнува в срядата на четвъртата седмина след Великден и се казва Преполовение. Той разказва за онзи момент в живота на Спасителя, когато по средата на старозаветния празник Разпъване шатри, Той поучавал в Иерусалимския храм за това, че е изпратен от Отца и за живата вода, изливаща се в даровете на Светия Дух, които всеки жаден може да получи от Него (Йоан 7:14–39).

Празникът, така както го празнуваме, отстои точно по средата между Великден и Петдесетница и е свръзка между тях. На него все още отбелязваме Възкресението на Господа, наблягайки на Неговата Божествена природа и слава, защото никой друг, освен Сам Бог не може да покори смъртта. В същото време ни напомня за приближаващото слизане на Светия Дух и ни подготвя за него, учейки ни да намираме в Христа нашия Бог, Източника на живота и благодатта, Този, Който праща Светия Дух (Йоан 16:7) и ние самите да станем не просто получаващи, но и даващи даровете на Светия Дух: „Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.“ (Йоан 7:38)

Св. св. Кирил и Методий

 са братя богослови, родени в Солун, Византийска империя през IX век, които развиват своята мисионерска дейност като проповедници на християнството.

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени славянските апостоли. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която първоначално служи за писменост на старобългарски език, а кирилицата (по името на Св. Кирил) е създадена след смъртта им в Преславската книжовна школа на базата на графичността на гръцката писменост.

Солунските братя Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (църковнославянски език) и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славянски народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Живоприемний източник

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с „обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“. Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

Празничното богослужени св. Литургия и Водосвет извърши прот. Димитър Тухчиев.

Св. вмчк. Георги Победоносец

Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23 април 303 г.) е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, убит по време на Диоклециановите гонения.

Мощите на свети Георги са погребани в град Лида/Диосполис в римската провинция Палестина, част от реформираната Сирия Палестина (дн. Лод, Израел), в от който град е майка му и където живее известно време, след смъртта на баща си[3]. Скоро се прочува, чрез множество чудеса, които извършва след смъртта си, като небесен воин и закрилник.

Тази година вторият ден на Възкресение Господне се почита и паметта на св. вмчк. Георги Победоносец. Празничната литургия и лития отслужи йерей Серафим Желев.

Празнична Великденска служба

Празничното богослужение събра вярващи, които съприжевяха пасхалната радост на Христовото Възкресение. Чуха радостния възглас: Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

Богслужението оттслужи прот. Димитър Тухчиев.

Велика събота

Съшествието в Ада на Господ Иисус Христос. Според догмата, след разпятието на Иисус Христос, той слязъл в ада, и изгаряйки портите на ада според евангелските проповеди, освобождава душите на грешниците от там, както и всички старозаветни пророци, ведно с Адам и Ева. Съшествието в Ада, е част Страстите Христови. Иисус слиза в ада, когато е в гроба.

На този ден се полага Вечерня с Василиева литургия, която започва със старозаветни четива, а Духовенството е с тъмни одежди.  След прочитането на апостола се приобличат в светли одежди. Празничното богослужени е отслужи прот. Димитър Тухчиев.

Утреня с Опело Христово

По време на вечерното богослужение се извършва утреня с опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Последованието отслужи прот. Димитър Тухчиев.