Школа по църковно хорово пеене

Храм „Свети великомъченик Пантелеймон“ поставя началото на школа по църковно хорово пеене. Инициативата е на прот. Димитър Тухчиев и на диригента и иподякон Иван К. Янакиев. Целта им е школата да  подготвя теоретично и практически хорови певци и ръководители на клиросни ансамбли, които да могат спокойно да се включват в Богослуженията  като хорови певци.

Школата е отворена за музикално грамотни и мотивирани православни християни, които желаят да овладеят многогласното хорово пеене по време на богослужението. Основен фокус ще бъде поставен върху усвояване на многогласния обиход (хорово осмогласие) и хорови песнопения от Божествената Света Литургия, Утренята, Вечернята и останалите Богослужения от ежедневния и празния цикъл. Предвижда се и практика на усвоеното по време на Богослужения в храма.

Обучението ще представлява участие в Божествена Света Литургия в храм „Свети Пантелеймон“  и провеждане на тематични лектори с практическа хорова част. Темите на лекториите ще следват частите на Божествената Света Литургия и Богослужебните цикли. Практическата хорова част ще включва разучаване на музикални примери, свързани с темата. Целта на обучението е постепенно включване на участниците в богослужението (Литургията).

Кой може да участва: студенти по Богословие, семинаристи, студенти по музикални специалности, музиканти и музикално грамотни и мотивирани православни християни, които биха искали да усвоят многогласното църковно хорово пеене и да участват в Богослуженията.

Какво е нужно за да участва? – Да заяви предварително желанието си, като се свърже с лектора на тел. +359895759735.

Кога се провеждат срещите? В събота – литургия в 9:00 ч и хорова среща след литургията (приблизително от 10:15 – 11:30)

ПЪРВА СРЕЩА – НА 03.12.2022 Г.

Участието за всички е безплатно.

 

Повече за лектора

Д-р Иван К. Янакиев занимава с църковно хорово пеене от 2006 г – като певец в столичните храмове Покров на Пресвета Богородица, Света великомъченица Неделя, Свети Климент Охридски, Света Петка – Стара, Света Троица (Слатина), Свети Николай – Стари. Като помощник диригент е ръководил хора на храм Света Троица (на бул. Константин Величков). Към момента е певец в ежедневния квартет на ПКСХП „Св. Александър Невски“ и в Руското подворие „Св. Николай Мирликийски“. д-р Янакиев е завършил оркестрово и хорово дирижиране в Националната музикална академия в София. Защитава докторска дисертация в ИИИзк на БАН върху музикалното възприятие на музикалните темперации.