100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей

„Църквата на белогвардейците“, както я знаят столичани, се подготвя вече да посрещне своя юбилей – 100 години от построяването на забележителния храм. Тържествата ще се отбележат заедно с храмовия празник на 27 юли

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 1

Снимка: Оля Ал-Ахмед

Храмът „Св.Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево или „Църквата на белогвардейците“, както е известен храма сред столичани, се подготвя да посрещне своя юбилей – 100 години от построяването на забележителния храм. Тържествата ще се отбележат заедно с храмовия празник на 27 юли.

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 2

От предходната вечер ще започнат празничните църковни дейности.

 

 

Началото ще бъде положено на 26.07. с Всенощно бдение от 17:00 ч. На 27.07. , в деня когато българската православна църква отбелязва паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон ще бъде отслужена тържествена Света Литургия от 9:00 часа. В същия ден привечер, в мраморната зала на РКИЦ от 18:00 часа тържественото събитие ще бъде отбелязано с празничен концерт и представяне на книга за историята на храма.

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 3

Храмът „Св. Пантелеймон“ е построен през 1923 г. от руските белогвардейци – емигранти и военни инвалиди, принудени да напуснат Русия след Октомврийската революция през 1917 г. Точната дата не е запазена в архивите. Знае се обаче, че това е станало през 1923 г. – годината, в която е построен и първият храм на белоемигрантската общност в Париж в предградието „Кламар“. Това са първите два храма, съградени от прокудените руснаци. „С този факт „Св. Пантелеймон“ става още по-ценен, още повече, че в България белоемигрантите намират своя втора родина“, казва отец Димитър, протойерей на храма.

  

Оля Ал-Ахмед

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 4

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 5

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 6

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 7

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 8

 

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 9

100 години! Храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се готви за своя юбилей - 10