Софийският храм „Св. вмчк. Пантелеймон“ в кв. Княжево чества стогодишнина от освещаването си

Сто години от основаването на руската белоемигрантска църковната общност  в храм „Св. вмчк. Пантелеймон“.

За празника църковното настоятелство при храма, част от Московското подворие канят всички жители на града да се присъединят на 27 юли 2023 г. към тържествата, организирани по повод бележитата годишнина.

Празникът ще започне с празнично вечерно богослужение от 17:00 ч. на 26 юли.

На 27 юли от 9:00 св. Литургия с кръстен ход и благославяне на празничната трапеза, в 12:00 Заупокойна лития на Княжевските гробища. Същия ден вечерта в 18:00 ще започне празничен концерт в сградата на РКИЦ-Мраморна зала

Храм „Св. вмчк. Пантелеймон“, кв. „Княжево“ е основанон през 1923 г.  като част от Руското благочиние в България. Обхваща времето от пристигането в България и организирането им в организации за взаимопомощ и общуване с държавата, както и създаването на Руската Православна Църква Задгранична.

Църковната община се оформя веднага след пристигането на първите обитатели на дома през 1923 г. Първоначално тя се е обгрижвала от руското военно свещенство, което е придружавало войските на генерал Пьотър Врангел в България. Постепено се организира комплекс от сгради в които домуват много ветерани от гражданската война и по-късно към тях се присъединяват техните семейства и роднини. Духовните нужди налагат построяването на църква. Храм „Св. вмчк. Пантелеймон” е построен през 1933 г. и и използван едновременно за читалище и библиотека към Съюза на руските военни инвалиди  в с. Княжево, днес квартал на София. Намира се на бул. „Цар Борис III№202 в двора на някогашния дом за Руски военноинвалиди пострадали в гражданската война от 1917 г.
На 25. 03. 1930 г. наеманият преди това имот от Инвалидния дом в Княжево, заедно със съседните сгради, стават собственост на Съюза на руските инвалиди в България. Имотът е закупен от председателя на управителния съвет на съюза полковник Дмитрий Александрович Абрамович за 800 000 лв. от Българско Акционерно Общозастрахователно Дружество „Родина“–София.
В доклад от 23 март 1932 г. на Съюзът на руските военно инвалиди в София, имотът е закупен и е станал тяхна собственост с помоща на дарения от страната и чужбина и Царство България. С получените пари от Париж и парите от членския внос на Военния съюз в София постепенно купуват сградите на Дома на руските военни инвалиди в Княжево.  Храм „Св. Пантелеймон” е построен по план през 1933 г. и постепенно се благоукрасява в годините, оформя се камбанария с камбана, подарена на храма от генерал Сизов през 1937 г., за което свидетелства надписът върху камбаната, Сергей Иванович Песков изрисувал Царските двери, постепенно се попълвала и църковната утвар.

Въпреки всичките промени, извършени в България след Втората световна война, конфискуването и одържавяването на военноинвалидния дом през 1945 г. храм „Св. Пантелеймон” на територията на Дома на нетрудоспособните съветски граждани (статусът на Инвалидния дом се изменил поради прекратяване дейността на Съюза на руските военно инвалиди) се запазил, службата в него никога не прекъснала.

Вторият период от 1953-1977 г. храм „Св. Пантелеймонкато част от Софийска митрополия е предаден за обгрижване на духовенството от храм „Покров Богородичен“.

На 6 август 1952 г. Московската патриаршия се обръща към Светия Синод на Българската Православна Църква с молба за предаване от Московската Патриаршия в юрисдикция на Българската Църква на енориите, манастирите и клира на Руските Православни общини в България, съгласно приложен списък. По този начин, на 10 ноември 1952 г. храм „Св. Пантелеймон” в Княжево, който бил в списъка с другите руски храмове и манастири, бил предаден от Московската Патриаршия на Българската Православна Църква съгласно братско споразумение.

През 60-те години монах Николай (Г. Н. Шелехов) специално за храма изписал 12 икони, посветени на дванадесетте Господски празника. Някой от тези икони се пазят и днес. Църковен настоятели по това време станали Виктор Балев и Петко Иванов Петков, тяхните потомци се черкуват и до днес.
Третият период от 19772023 г. храм „Св. Пантелеймонкато част от Московското подворие.
През 1977 г. с решение на Светия Синод на Българската Православна Църква от 30 септември храм „Св. вмчк. Пантелеймон” е предадена към Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София – храм „Св. Николай Мирликийски”.

Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм „Св. вмчк. Пантелеймон“ се развива активен духовен живот. Осъществяват се социални и духовно дейности: във времето храмът е обгрижвал обитателите на старческия дом и живеещите в района православни християни.