Празнична литургия и честване на сто годишен юбилей на храм „Св. вмчк. Пантелеймон“

По покана на настоятеля на Московското подворие архимандрит Васиан /Змеев/с благословението на Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит, празничната служба възглави епископ Герасим Мелнишки, секритар на Св. Синод. В съслужение със ставрофорен иконом Антоний Алексиев, настоятел на храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, иконом Дилян Цветков, настоятел на храм „Св. пр. Илия“, храмовото духовенство с прот. Димитър Тухчиев, йерей Серафим Желев и дякон Александър Морозов. Празникът уважи и посланикът на Русия г-жа Елеонора Митрофанова.

Епископ Герасим пострига за четци благоговейните мъже Христо и Владилен. В края на св. Литургия след заамвоната молитва се извърши кръстен ход около храма, а в края на службата приветсвие отправиха еп. Герасим, архм. Васиан и прот. Димитър който подари икона с лика на св Пантелеймон за молитвен спомен от този паметен ден. В края на службата бе осветено коливо и трапеза/корбан/ за здравето на раба Божий Венцислав и Марина.

След това беше отслужина заупокойна лития на Княжевските гробища в памет на основателите на храма.

Програмата продължи в 18 ч. с празничен концерт и представяне на книгата „История на храм св. вмчк. Пантелеймон“ в Мраморната зала на Руския Културно Информационен Център. След това бяха отличени с благодарствена грамота настоятелите и благоукрасителите на храма.